KPSS Alımları
Kayıtlı Üye
Sınav günü stresi çoğu zaman bilgiden değil, sürenin yetişmeyeceği kaygısından gelir. KPSS tek bir oturumdan oluşmadığı için "kaç dakika sürer?" sorusunun cevabı da gireceğiniz teste göre değişir. Egitimtr.com bu yazıda 2026 dönemi adaylarının salonlarda karşılaşacağı süreleri oturum oturum derledi.
Alan sınavında süre branşa göre değişebildiği için kılavuzdaki kendi alanınızı kontrol etmek şarttır. Ortaöğretim ve DHBT oturumlarının dakika bilgisi de her yıl yayımlanan kılavuzda ayrıca belirtilir.
Evde deneme çözerken masadan kalkmamak, telefonu kapatmak ve tam süre kullanmak, sınav günü 130 dakikalık odaklanmayı alışkanlığa çevirir. Süre bilgisi başlangıçtır; asıl fark, bu süreyi deneme pratikleriyle bedeninize öğretmektir.
Güncel takvim ve oturum duyuruları değişebileceği için ÖSYM'nin yayımladığı kılavuzu esas alın. Egitimtr.com KPSS başlıklarında süre, başvuru ve sonuç takvimini birlikte izleyebilirsiniz.
Süre neden oturuma göre değişir?
ÖSYM; Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi (ÖABT) ve DHBT gibi ayrı oturumlar düzenler. Soru sayısı arttıkça verilen süre de artar. Bu yüzden lisans, önlisans ve ortaöğretim adayları aynı takvimde farklı kombinasyonlara girebilir. Hazırlıkta deneme çözerken mutlaka gerçek süreyle çalışmak gerekir.Lisans KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür süresi
Lisans düzeyindeki GY-GK oturumunda adaylara 120 soru için 130 dakika tanınır. Soru başına ortalama bir dakikadan biraz fazla zaman düşer. Paragraf ve problem soruları bu ortalamanın üzerine çıkabildiği için turlama tekniği kritiktir: ilk turda emin olduğunuz soruları bitirin, takıldığınızı işaretleyip sona bırakın.Önlisans oturumu ne kadar sürer?
Önlisans GY-GK yapısı lisans ile aynıdır: 120 soru, 130 dakika. Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinde sözel-sayısal dengeyi kuramayan adaylar sürenin son 20 dakikasında sıkışır. Denemelerde her iki bloğa da sabit dakika ayırmak, sınav günü paniği azaltır.Eğitim bilimleri ve alan bilgisi oturumları
Öğretmenlik için ek oturumlar vardır. ÖSYM kılavuzundaki güncel süreler şu çerçevededir:- Genel Yetenek - Genel Kültür: 120 soru, 130 dakika
- Eğitim Bilimleri: 80 soru, 100 dakika
- ÖABT (alan bilgisi): 75 soru, branşa göre 120 veya 150 dakika
Alan sınavında süre branşa göre değişebildiği için kılavuzdaki kendi alanınızı kontrol etmek şarttır. Ortaöğretim ve DHBT oturumlarının dakika bilgisi de her yıl yayımlanan kılavuzda ayrıca belirtilir.
Salon içinde zamanı korumanın pratik yolları
Saate her soruda bakmak temponuzu bozar; 20-25 soruda bir kontrol etmek yeter. Bir soruda iki dakikadan fazla inat etmek, arkasındaki kolay soruları kaçırmanıza yol açar. Optik kodlamayı son dakikaya bırakmayın; kodlama payını sürenin içinde tutun.Evde deneme çözerken masadan kalkmamak, telefonu kapatmak ve tam süre kullanmak, sınav günü 130 dakikalık odaklanmayı alışkanlığa çevirir. Süre bilgisi başlangıçtır; asıl fark, bu süreyi deneme pratikleriyle bedeninize öğretmektir.
Güncel takvim ve oturum duyuruları değişebileceği için ÖSYM'nin yayımladığı kılavuzu esas alın. Egitimtr.com KPSS başlıklarında süre, başvuru ve sonuç takvimini birlikte izleyebilirsiniz.