2026 KPSS Taban Puanları Nasıl Okunur? Tercih ve Kadro Rehberi

KPSS Alımları

Kayıtlı Üye
Atama puanı, sınav skorunuz kadar tercih döneminde nasıl okuduğunuza da bağlıdır. Birçok aday başvuru barajı ile yerleşen son kişinin puanını aynı sanır. Egitimtr.com 2026 tercih sürecine girerken tabanı hangi verilerin belirlediğini ve düzey düzey nasıl yorumlanması gerektiğini anlatıyor.

Baraj puanı ile taban puanı​

Baraj, ilana evrak verebilme eşiğidir. Taban, o kadroya yerleşen son adayın puanıdır. Barajı geçmek sıralamayı garanti etmez. Tercih listesini yalnızca “70 üstü her yer” diye kurmak, boşta kalmanın klasik yoludur.

Tabanı oynatan dört dinamik​

• Kontenjan: kadro artınca taban gevşer.
  • Nitelik kodu: bölüm ve belgeler havuzu daraltır.
  • Yöntem: merkezi yerleştirme ile açıktan/mülakatlı alım ayrı kulvardır.
  • Aday kitlesinin o yılki başarı dağılımı

Kurumun sözlü yapıp yapmaması da listeyi değiştirir. Mülakatlı ilanda KPSS çoğu kez davet puanıdır.

Öğrenim düzeyine göre nasıl bakmalı?​

Lisansta yelpaze geniştir. Mühendislik ve teknik unvanlarda 85 üzeri sık; sağlıkta 75-85 arası yerleşmeler görülebilir. Önlisansta tekniker kadrosu 75-85, düz memurluk 80 üzeri eğilimindedir. Ortaöğretim merkezi, mülakatsız hat 90’ı zorlar; zabıt kâtibi gibi mülakatlı süreçlerde başvuru 70 ile açılıp asıl eleme sonra gelir.

Öğretmenlikte branş kontenjanı​

Sınıf öğretmenliği ve özel eğitim gibi yüksek alımlı branşlarda taban 75 civarına inebilir. Fizik, biyoloji gibi dar kontenjanlı alanlarda 85 bile sınırda kalır. PDR ve okul öncesinde yığılma yüzünden yüksek puan her dönem avantajdır. Öğretmenlik puanı GY-GK + eğitim bilimleri + ÖABT karışımıdır; yalnızca P3 ile okunmaz.

2026 için pratik tercih notu​

Geçmiş üç dönemin tabanını, kontenjanı ve nitelik kodunu yan yana koyun. Puanınız tabanın 2-3 üzerine yaslanan kadroları “güvenli”, tabana yapışanları “sınır”, çok altındakileri “risk” diye işaretleyin. Resmî sonuç, o yılın ÖSYM yerleştirme kılavuzu ve sonuç listesidir.

Egitimtr.com KPSS forumunda düzey düzey puan, net ve ilan başlıklarını birlikte izleyerek tercih taslağınızı güncel tutabilirsiniz.

Geri