35 Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar Nelerdir? 2026 Rehber

KPSS Alımları

Kayıtlı Üye
A grubu kariyer mesleklerinde 35 yaş sık duyulur. Oysa devlet memurluğu yalnızca müfettiş–uzman hattından ibaret değildir. Merkezi B grubu yerleştirmelerinde ve birçok kurum alımında üst yaş sınırı yumuşar veya hiç aranmaz.

B grubu ve merkezi atama​

ÖSYM merkezi yerleştirmelerinde çoğu kadroda üst yaş şartı yoktur. Genel çerçeve: 18 yaşını doldurmuş olmak ve emeklilik yaşı (65) sınırına takılmamak. Teknik hizmetler, genel idare, mühendis–mimar–tekniker ve düz memur / VHKİ hatlarında yaş satırı çoğu kez yazılmaz. Asıl eşik geçerli KPSS puanıdır.

Sağlık ve eğitim​

Sağlık Bakanlığı hemşire, ebe, tekniker gibi unvanlarda genelde 35 yaş bariyeri koymaz; puan üstünlüğü belirler. Öğretmenlikte eski 40 yaş uygulaması kalkmıştır; ilk atamada yaşa takılmadan başvuru mümkündür. Üniversite öğretim görevlisi ilanlarında da esneklik yaygındır—yine de o ilanın kendi satırını okuyun.

İstisna nerede?​

A grubu kariyer kadroları, güvenlik ve bazı özel mevzuatlı unvanlar yaş koyabilir. Kılavuz veya kurum ilanında “35 yaşını doldurmamış olmak” yazıyorsa o satır geçerlidir. Genel “B grubunda yaş yok” kuralını her ilana körü körüne uygulamayın.

Kontrol listesi​

• 18 yaş + 65 yaş bandı
  • Kılavuzdaki özel nitelik kodu
  • İstenen KPSS puan türü ve taban

Özet​

35 yaş A grubunda tipiktir; B grubu ve birçok sağlık–eğitim kadrosunda yoktur. Kesin cevap her zaman o dönem kılavuz / ilan satırındadır.

Geri