KPSS Nedir? Kamu Personel Seçme Sınavı Rehberi
Kamu sektöründe bir kariyer hedefleyen milyonlarca adayın karşısına çıkan en önemli adımlardan biri KPSS’dir. Türkiye’de devlet memuru olmak isteyenlerin girmesi gereken bu sınav, her yıl geniş bir katılımcı kitlesine seslenmektedir. Egitimtr.com olarak bu yazımızda, Kamu Personel Seçme Sınavı hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sade ve anlaşılır bir dille derledik.KPSS Açılımı Nedir?
KPSS açılımı Kamu Personel Seçme Sınavı olarak ifade edilir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bu sınav, kamu kurum ve kuruluşlarına atanacak personelin bilgi seviyesini ve yeterliliğini objektif biçimde ölçmeyi hedeflemektedir.Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Nedir ve Ne İşe Yarar?
KPSS, devlet kadrolarında görev almak isteyen adayların girmesi gereken merkezi bir değerlendirme testidir. Sınavdan alınan puanlar, ÖSYM’nin yaptığı merkezi tercihlerde veya kurumların kendi açtığı özel alımlarda değerlendirilmektedir. Adaylar elde ettikleri puan türüne ve başarı sırasına göre hedeflerindeki kadrolara başvuru hakkı elde ederler.KPSS Kimler İçin Yapılır ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Bu sınava lise (ortaöğretim), ön lisans ve lisans mezunları ile mezun olabilecek durumdaki tüm adaylar başvurabilmektedir. Her eğitim düzeyinin sınav içeriği ve puanlama sistemi birbirinden farklı şekilde planlanmıştır.Genel şart olarak adayların Türk vatandaşı olması ve kamu haklarından mahrum bulunmaması istenmektedir. Ayrıca başvurduğunuz eğitim düzeyine göre sınav yılı itibarıyla mezuniyet şartını tamamlamış veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek durumda olmanız gerekir.
KPSS Türleri ve Puan Türleri Nelerdir?
Kamu Personel Seçme Sınavı, adayların mezuniyet durumuna ve hedefledikleri kadrolara göre farklı kategorilere sınıflandırılmaktadır. Temel olarak KPSS Lisans, KPSS Ön Lisans ve KPSS Ortaöğretim olmak üzere üç farklı seviyede yapılır.- KPSS Lisans: Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olanların katılabileceği oturumdur.
- KPSS Ön Lisans: 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarını kapsar.
- KPSS Ortaöğretim: Lise ve dengi okul mezunlarının girdiği düzeydir.
KPSS Ne Zaman Yapılır ve Puan Kaç Yıl Geçerlidir?
KPSS Lisans sınavı her yıl düzenlenirken, KPSS Ön Lisans ve Ortaöğretim sınavları iki yılda bir (çift yıllarda) organize edilmektedir. Sınav takvimi ve başvuru tarihleri her yıl ÖSYM tarafından resmi web sitesi üzerinden duyurulur.Sınavdan elde edilen puanlar kural olarak 2 yıl boyunca geçerliliğini sürdürmektedir. Ancak öğretmenlik atamalarında kullanılan KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) puanlarının geçerlilik süresi 1 yıldır. Adaylar geçerlilik süresi boyunca açılan kadrolara puanlarını kullanarak başvuru yapabilirler.