Ortaokul son sınıf öğrencilerinin liseye geçerken karşılaştıkları en önemli süreçlerden biri LGS’dir. Türkiye’de nitelikli liselere yerleşmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bu sınav, her yıl Haziran ayında gerçekleştirilmektedir. Egitimtr.com olarak hazırladığımız bu rehberde, Liselere Geçiş Sistemi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları anlaşılır bir dille toparladık.
Sınav soruları mantık, muhakeme ve okuduğunu anlama yeteneğini ölçecek şekilde tasarlanmaktadır. Öğrencilerin sadece ezber bilgiyle değil, bilgiyi yorumlama gücüyle öne çıkması amaçlanır.
Yerleştirme işlemleri öğrencilerin LGS puan üstünlüğüne ve tercih sırasına göre merkezi sistemle yürütülmektedir. Sınav puanıyla bir okula yerleşemeyen adaylar ise adrese dayalı yerel yerleştirme hakkını kullanarak eğitim hayatlarına devam ederler.
LGS Açılımı Nedir?
LGS açılımı Liselere Geçiş Sistemi olarak tanımlanmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan bu sistem, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin liselere yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş merkezi bir sınav modelidir.Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Nedir ve Nasıl Uygulanır?
LGS, öğrencilerin ortaokul boyunca edindikleri bilgi ve becerileri ölçen iki oturumlu bir sınavdır. Sınavda sayısal ve sözel olmak üzere toplam iki oturum yer almaktadır. Sözel oturumda Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil derslerinden sorular bulunur. Sayısal oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilir.Sınav soruları mantık, muhakeme ve okuduğunu anlama yeteneğini ölçecek şekilde tasarlanmaktadır. Öğrencilerin sadece ezber bilgiyle değil, bilgiyi yorumlama gücüyle öne çıkması amaçlanır.
LGS’ye Girmek Zorunlu mudur?
LGS tamamen isteğe bağlı bir sınavdır. Öğrencilerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Sınava girmeyen veya sınavdan düşük puan alan öğrenciler, adrese dayalı yerel yerleştirme sistemiyle evlerine en yakın liselere kayıt yaptırabilmektedir.LGS Sınavı Kaç Dakikadır ve Kaç Soru Sorulur?
Sınav toplam 90 sorudan oluşur ve iki ayrı oturumda tamamlanmaktadır. Birinci oturum olan sözel bölümde 50 soru sorulur ve öğrencilere 75 dakika süre tanınır. İkinci oturum olan sayısal bölümde ise 40 soru yer alır ve bu oturum için 80 dakika süre ayrılır.LGS Başvuru Şartları Nelerdir?
Sınava resmi ve özel ortaokulların 8. sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Başvuru süreci genellikle Millî Eğitim Bakanlığı tarafından otomatik olarak tamamlanmaktadır.- sınıf öğrencisi olmak
- Açık öğretim ortaokulu öğrencisi olmak
- Yurt dışında MEB'e bağlı dengi okullarda okumak
- Geçerli bir öğrenci belgesine sahip olmak
LGS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir ve Liselere Yerleştirme Nasıl Yapılır?
LGS sonucu elde edilen puanlar sadece alındığı yıl için geçerliliğini korumaktadır. Bir sonraki yıl bu puanla liseye tercih yapmak mümkün değildir. Puanını alan öğrenciler, sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje okulları için tercih listesi hazırlarlar.Yerleştirme işlemleri öğrencilerin LGS puan üstünlüğüne ve tercih sırasına göre merkezi sistemle yürütülmektedir. Sınav puanıyla bir okula yerleşemeyen adaylar ise adrese dayalı yerel yerleştirme hakkını kullanarak eğitim hayatlarına devam ederler.