Ortaöğretim KPSS Meslekleri: Lise Mezununa Açılan Unvanlar

KPSS Alımları

Kayıtlı Üye
Lise diploması, kamu kapısını kapatmaz. Ortaöğretim KPSS ile güvenlikten sağlığa, bürodan ulaşıma uzanan unvanlar açılır. Kimlerin girebileceği ve hangi mesleklerin sık ilan edildiği karışmasın diye Egitimtr.com listeyi ve sınav iskeletini bir arada veriyor.

Sınava kimler bakabilir?​

Lise mezunu doğrudan başvurur. Son sınıf öğrencisi, kılavuzdaki mezuniyet tarihi şartını taşıyorsa girebilir. Önlisans okuyan ama henüz mezun olmayan aday da ortaöğretim oturumunu kullanabilir. Düzeyini yanlış seçmek, puanı yanlış havuza düşürür.

Lise mezununun sık gördüğü unvanlar​

Kurum ihtiyacı yıla göre kayar; aşağıdaki liste kılavuzda tekrar eden başlıklardır:

• İnfaz koruma memuru, itfaiye eri, zabıta, bekçi
  • Şoför, gassal, hizmetli (aşçı, temizlik, kalorifer)
  • Memur, VHKİ, çocuk bakıcısı
  • Sağlık memuru, hemşire, ebe, hasta bakıcı, laborant, veteriner sağlık teknisyeni
  • Orman koruma, vagon teknisyeni, vaiz (ilgili diploma ve kod şartıyla)

Başvuru tabanı birçok ilanda 70 civarı yazılır; yerleşme puanı çoğu kadroda daha yüksektir.

Hangi kurumlar alım yapar?​

Sağlık, Millî Eğitim, Adalet, Tarım ve Orman bakanlıkları; emniyet, jandarma, MSB; Ulaştırma ve TCDD; Gelir İdaresi, üniversite ve belediyeler lise kodlu ilan çıkarır. Güvenlik hattında yaş ve fiziki şart, sağlık hattında diploma türü belirleyicidir.

Ortaöğretim oturumu kısa özeti​

120 soru, GY-GK. Kabaca dağılım: Türkçe 30, matematik-geometri 30, tarih 27, coğrafya 18, vatandaşlık 9, güncel 6. Paragraf ve problem süre yer; Osmanlı-İnkılap ve Türkiye coğrafyası bilgi payını taşır. Deneme olmadan konu bitirmek yetmez.

Egitimtr.com’da lise kadro haritası, taban ve net-puan yazılarıyla bu listeyi güncel tutabilirsiniz. Unvanın şartı o dönemin nitelik kodudur.

Geri